BROMANS OPTIK

Kvalitet sedan 1905

Berättelsen om oss

Succéhistorien om Bromans

Succéhistorien om Bromans guld-, ur- och optikaffär startade i början av 1900-talet. Idag är M Broman ett familjeföretag i fjärde generationen som bjuder sina kunder på fantastisk service och kvalitetsprodukter varje dag. 

Den 1.3.1905 startade guldsmeden Martin Broman guldsmedsaffären M Broman i Ekenäs. Han hade varit lärling hos guldsmeden Hjalmar Weckström och på lärt sig yrket den vägen. Affären fanns då på bleckslagaren Lindblads gård vid Nikolaigatan. År 1912 flyttade affären till Kungsgatan 9, där också Martin Bromans fru drev en pappershandel.

1924 öppnar M Broman i Karis

I oktober 1920 flyttade affärerna över till andra sidan gatan, Kungsgatan 8. På denna adress fanns affären fram till december 1940, varpå fastigheten måste överlåtas till ett apotek. M Broman stängde och det skulle dröja ända till år 1988 innan M Broman öppnade i Ekenäs igen.

I november 1924 utvidgade Martin Broman affärsverksamheten och startade en guldsmedsaffär i Karis på Köpmansgatan 4. Trots att Martin arbetade i Karis fortsatte han att bo i Ekenäs. För att ta sig till och från Karis tog han bussen. Enligt sägen blev Martin Broman senare den första bilägaren i Ekenäs.Snart började även Martins son Hans, som gått i guldsmedslära hos sin far sedan 16-års åldern, arbeta i Karisaffären.

Sonen Hans tar över 1953

Från år 1939 fram till 1953 jobbade Martin och hans son Hans tillsammans i Karisaffären. Nu låg all fokus på verksamheten i Karis i och med att butiken i Ekenäs hade lagts ned. År 1953 gick Martin i pension och hans son tog över företaget. Personalen bestod då av 3 guldsmeder, 1 urmakare och 2 affärsbiträden.

M Broman blir optikaffär 1962

Hans Broman följde med noggrant med branschtrenderna och år 1959 köpte han den första gravyrmaskinen. Alla arbeten gjordes för hand inne i verkstaden, som på den tiden utgjorde den större delen av affären. Urmakeriet fanns i ett separat rum, eftersom det var viktigt att rummet skulle vara så dammfritt som möjligt.

År 1960 påbörjade Hans sin optikerutbildning genom en brevkurs i Sverige, eftersom det just då inte fanns utbildning inom den här branschen i Finland. År 1962 skrev han tentamen och avlade praktiska prov i Helsingfors. Därmed blev M Broman en guld-, ur- och optikaffär.

1977 tar Hans dotter Inger Lindberg över verksamheten

Intresset och engagemanget för företaget fortsatte att leva vidare i familjen. År 1973 började Hans dotter Inger Lindberg, som var utbildad optiker, arbeta i affären. Hon tog över företaget år 1977 när Hans gick i pension. Nu bestod personalen av 1 guldsmed, 1 urmakare och 3 affärsbiträden. År 1979 anställde Inger den första optikern i Karis i samband med att hon blev mammaledig. Samma år köpte hon den första slipmaskinen, vilket försnabbade arbetsprocessen med slipningarna markant.

M Broman återvänder till Ekenäs år 1988

År 1988 öppnade Inger en filial med namnet Bromans Optik i Ekenäs, på ungefär samma ställe som den ursprungliga affären. Ursprungligen var tanken att butiken enbart skulle vara en optikaffär. Men namnet Broman kopplades ihop med guldsmedsverksamhet och kunderna frågade efter smycken, bordssilver och dopgåvor. Till en början hämtade Inger varor från Karisaffären, men efterhand när efterfrågan blev större skaffade Inger ett lager också i Ekenäsaffären. Småningom utvecklades den till en guld-, ur- och optikaffär, precis som i Karis.

År 1989 gick Göran Jung, som var M Bromans sista guldsmed, i pension. M Broman fortsatte att erbjuda guldsmedsarbeten med hjälp av samarbetspartners. Detsamma gällde urmakeriverksamheten och klockreparationerna.M Broman följde nyfiket med de trender och förändringar som skedde i branschen och hade en vilja att utvecklas. Men företaget höll fast vid sin viktigaste grundpelare som var god kundbetjäning. Som ett bevis på att M Broman hade lyckats med sin utveckling var då företaget år 1995 blev valt till årets guldsmedsaffär av den egna branschorganisationen.

Utmärkelser och priser

År 2005 utsågs M Broman i Ekenäs till Årets företagare av Ekenäsnejdens företagare.
År 2007 fick Inger Lindberg Företagarkorset i Guld av Företagarna i Finland.

M Broman i fjärde generationen

År 2003 blev Ingers dotter Lynn Björkqvist utexaminerad optometrist och började samma år arbeta i och axla ansvaret över Karisaffären. I och med detta blev M Broman ett familjeföretag i fjärde generationen. Samtidigt renoverades affären i Karis och fick ett modernt utseende.

Lynn arbetade till en början främst i Karisaffären. Gradvis skötte hon allt fler av de administrativa uppgifterna, men generationsskiftet skedde först år 2012. I samband med det blev Lynn ägare av Bromans. Nu anställdes även optikern Mats Karlsson till Karisbutiken och Lynn satte majoriteten av sin tid på Ekenäsaffären och chefsrollen. Inger trappade ner på arbetstiden för att år 2015 skifta om och bli en glad pensionär på heltid. Lokalen i Ekenäs var trång och sliten och för att hänga med i utvecklingen och tiden beslöt Lynn att genomföran en omfattander renovering och förstoring av affären. Den nya, förstorade lokalen öppnade sina dörrar till Alla Hjärtans Dag 2017. Slutresultatet överträffade förväntningarna. Bromans i Ekenäs var en ändamålsenligt, modernt och fräscht affärsutrymme anpassat till verksamheten och behoven. 

År 2020 tar Rudy Lindberg över verksamheten

År 2017 började även Lynns bror Rudy jobba i bolaget. Rudy hjälpte Lynn med allt från marknadsföring till ekonomi och andra administrativa uppgifter.

Något år senare fattade Lynn ett stort beslut, då hon kände hon att det var tid för henne att gå vidare mot nya utmaningar. Rudy var redo att axla över ansvaret och sedan 1.9.2020 är han den nya ägaren och den drivande kraften bakom M Broman.

Under fyra generationer har M Broman utvecklats till ett starkt och välkänt företag i regionen. Detta tack vare lång erfarenhet, yrkesskicklighet samt en övertygelse om att kunden alltid ska få vänlig och god betjäning. Varje kund ska vara en nöjd kund när den går ut från affären. M Bromans affärsidé är fortfarande att erbjuda kvalitativa produkter samt personlig och professionell service.

Ständig utveckling en röd tråd hos Bromans

Precis som för över 115 år sedan då företagets historia fick sin början.

En viktig aspekt för verksamheten har alltid varit att hänga med i utvecklingen och tänka nytt. Under de senaste åren har vi satsat på nya maskiner för slip, gravyr och syngranskning. Med den modernaste tekniken kan vi fortsätta utveckla vårt anrika företag och samtidigt erbjuda våra kunder kvalitativ, personlig service i toppklass varje dag. 

Tack för att du väljer oss!

Sedan 1905 har M Broman försett sina kunder i Ekenäs och Karis med kvalitetsprodukter inom guld, ur och optik. Pålitlig, professionell service och kvalitetsprodukter är kärnan i vårt arbete. Nu även i Hangö!

Rudy med personal