M BROMAN

Laatua vuodesta 1905

M Bromanin tarina

Meidän menestystarina

Bromanin kulta-, kello- ja optiikkaliiketoiminnan menestystarina alkoi 1900-luvun alussa. Nykyään M Broman on neljännen sukupolven perheyritys, joka tarjoaa asiakkailleen loistavaa palvelua ja laadukkaita tuotteita joka päivä.

Kultaseppä Martin Broman perusti 1.3.1905 kultasepän M Bromanin Tammisaareen. Hän oli ollut kultaseppä Hjalmar Weckströmin oppipoikana ja oppinut ammatin sitä kautta. Kauppa sijaitsi tuolloin tinaseppä Lindbladin tilalla Nikolainkadulla. Vuonna 1912 myymälä muutti osoitteeseen Kuninkaankatu 9, jossa Martin Bromanin vaimo piti myös paperikauppaa

Vuonna 1924 M Broman avataan Karjaalla

Lokakuussa 1920 liiketoiminta muutti kadun toiselle puolelle, Kungsgatan 8. Tässä osoitteessa kauppa oli joulukuuhun 1940 asti, jolloin kiinteitö piti luovuttaa apteekin käyttöön. M Broman suljettiin ja kesti vuoteen 1988, ennen kuin M Broman avauttiin taas Tammisaaressa.

Marraskuussa 1924 Martin Broman laajensi liiketoimintaansa ja perusti kultasepänliikkeen Karjaalle osoitteessa Kauppiaankatu 4. Vaikka Martin työskenteli Karjaalla, hän asui edelleen Tammisaaressa. Päästäkseen Karjaalle ja takaisin hän kulki bussilla. Legendan mukaan Martin Bromanista tuli myöhemmin Tammisaaren ensimmäinen autonomistaja. Pian myös Martinin poika Hans, joka oli opiskellut kultasepäksi isänsä kanssa 16-vuotiaasta asti, ryhtyi työskentelemään Karjaan liikkeessä.

Hans Broman ottaa ohjat käsiinsä vuonna 1953

Vuodesta 1939 vuoteen 1953 Martin ja hänen poikansa Hans työskentelivät yhdessä Karjaan liikkeessä. He keskittyivät Karjaan liikkeeseen, koska toiminta oli lopetettu Tammisaaressa. Vuonna 1953 Martin jäi eläkkeelle ja yritys siirtyi Hansin johdettavaksi. Henkilökuntaan kuului silloin 3 kultaseppää, 1 kelloseppä ja 2 myymäläapulaista.

M Bromanista tuli optiikkaliike vuonna 1962

Hans Broman seurasi tiiviisti alan trendejä ja osti vuonna 1959 ensimmäisen kaiverruskoneen. Kaikki työ tehtiin käsin työpajassa, joka tuolloin muodosti suurimman osan myymälän pinta-alasta. Kellojen valmistus tapahtui erillisessä huoneessa, koska oli tärkeää, että huone on mahdollisimman pölytön.

Vuonna 1960 Hans aloitti optikkokoulutuksensa kirjekurssina Ruotsissa, sillä Suomessa ei tuolloin ollut alan koulutusta. Vuonna 1962 hän suoritti kirjallisen tentin ja käytännön kokeet Helsingissä. Näin M Bromanista tuli kulta-, kello- ja optiikkaliike.

Vuonna 1977 Hansin tytär Inger Lindberg siirtyi yrityksen johtoon

Kiinnostus ja sitoutuminen yritykseen jatkui perheessä. Vuonna 1973 Hansin tytär Inger Lindberg, joka oli koulutukseltaan optikko, aloitti työt liikkeessä. Hän siirtyi yrityksen johtoon vuonna 1977, kun Hans jäi eläkkeelle. Henkilökuntaan kuului nyt 1 kultaseppä, 1 kelloseppä ja 3 myymäläapulaista. Vuonna 1979 Inger palkkasi ensimmäisen optikon Karjaalle, sillä hän oli itse jäämässä äitiyslomalle. Samana vuonna hän osti ensimmäisen hiomakoneen, joka nopeutti merkittävästi työprosessia hionnan kanssa.

Vuonna 1988 M Broman palaa Tammisaareen

Vuonna 1988 Inger avasi Tammisaareen Bromans Optik -nimisen sivuliikkeen, suunnilleen samaan paikkaan, missä yritys oli alun perin sijainnut. Sen oli ajateltu olevan pelkästään optikkomyymälä. Mutta Bromanin nimi yhdistettiin kultasepän toimintaan ja asiakkaat kyselivät koruja, hopeaesineitä ja kastelahjoja. Aluksi Inger haki tavarat Karjaan myymälästä, mutta vähitellen kysynnän kasvaessa Inger hankki myös varaston Tammisaaren myymälään. Lopulta siitä kehittyi kulta-, kello- ja optiikkakauppa, kuten Karjaalla.

Vuonna 1989 Göran Jung, joka oli M Bromanin viimeinen kultaseppä, jäi eläkkeelle. M Broman jatkoi kultasepäntöiden tarjoamista yhteistyökumppaneiden avulla. Sama koski kellojen valmistusta ja kellojen korjausta. M Broman seurasi uteliaasti alan trendejä ja muutoksia ja halusi kehittyä. Mutta yritys piti kiinni tärkeimmästä kulmakivistään, joka oli hyvä asiakaspalvelu. Todiste onnistumisesta toiminnan kehittämisessä saatiin, kun alan oma järjestö valitsi M Bromanin Vuoden 1995 kultasepänliikkeeksi.

Palkinnot ja huomionosoitukset

Vuonna 2005 M Broman valittiin Tammisaaren seudun Vuoden yritykseksi.
Vuonna 2007 Suomen Yrittäjät myönsi Ingerille kultaiseen yrittäjäristin.

M Broman neljännessä sukupolvessa

Vuonna 2003 Ingerin tytär Lynn Björkqvist valmistui optikoksi. Samana vuonna hän aloitti työt ja otti vastuun Karjaan myymälässä. Tämän myötä M Bromanista tuli perheyritys neljännessä sukupolvessa. Samalla Karjaan myymälä uusittiin ja sai nykyaikaisen ilmeen.

Lynn työskenteli alun perin pääasiassa Karjaan myymälässä. Pikkuhiljaa hän hoiti yhä enemmän hallintotehtäviä, mutta sukupolvenvaihdos tapahtui vasta 2012. Sen yhteydessä Lynnistä tuli Bromansin omistaja. Karjaan myymälään palkattiin myös optikko Mats Karlsson ja Lynn vietti suurimman osan ajastaan Tammisaaren myymälässä ja esimiestehtävissä. Inger vetäytyi työelämästä vuonna 2015 ja siirtyi viettämään leppoisia eläkepäiviä. Tammisaaren tilat olivat ahtaat ja kuluneet ja pysyäkseen kehityksen ja ajan perässä Lynn päätti tehdä myymälän kokonaisvaltaisen peruskorjauksen ja laajennuksen. Uusi, laajennettu liike avasi ovensa ystävänpäiväksi 2017. Lopputulos ylitti odotukset. Tammisaaren Bromans oli tarkoituksenmukainen, moderni ja raikas liiketoimintaan ja tarpeisiin sopiva liiketila. 

Vuonna 2020 perheyrityksen johtoon siirtyy Rudy Lindberg

Vuonna 2017 Lynnin veli Rudy aloitti myös työt yrityksessä. Rudy on koulutettu ekonomisti ja hänellä on pitkä työkokemus Nokian kaltaisista yrityksistä. Rudy pystyi siksi auttamaan Lynninä kaikessa markkinoinnista rahoitukseen ja muihin hallintotehtäviin.

Muutamaa vuotta myöhemmin Lynn teki suuren päätöksen, kun hänestä tuntui, että hänen oli aika siirtyä uusiin haasteisiin. Rudy oli valmis kantamaan vastuun ja 1.9.2020 lähtien hän on uusi omistaja ja M Bromanin liikkeellepaneva voima.

Neljän sukupolven ajan M Bromanista on kehittynyt alueella vahva ja tunnettu yritys. Tämä johtuu pitkästä kokemuksesta, ammattitaidosta ja vakaumuksesta, että asiakas saa aina ystävällistä ja hyvää palvelua. Tavoite on, että jokainen asiakas olisi tyytyväinen poistuessaan myymälästä. M Bromanin liikeideana on edelleen tarjota laadukkaita tuotteita sekä henkilökohtaista ja ammattitaitoista palvelua.

Jatkuva kehitys on punainen lanka

Aivan kuten yli 115 vuotta sitten, kun yrityksen historia alkoi.

Tärkeä osa liiketoimintaa on aina ollut pysyä kehityksen mukana ja ajatella uutta. Viime vuosina olemme investoineet uusiin hionta-, kaiverrus- ja näöntarkistuskoneisiin. Uusimman teknologian avulla voimme jatkaa pitkäjänteisen yrityksemme kehittämistä ja samalla tarjota asiakkaillemme laadukasta, henkilökohtaista palvelua joka päivä. 

Kiitos, että valitset M Broman!

Vuodesta 1905 lähtien M Broman on tarjonnut asiakkailleen Tammisaaressa ja Karjaalla laadukkaita kultatuotteita, kelloja ja optiikkaa. Luotettava, ammattitaitoinen palvelu ja laadukkaat tuotteet ovat työmme ydin ja 115-vuotisen historiamme johtotähti.

Rudy Lindberg & M Bromanin henkilökunta /p>