skip to Main Content

Slide

HISTORIA

1900-luvun alussa aloitti toimintansa eräs tämän päivän menestystarinoiksi osoittautuneista kulta-, kello- ja optiikka-alan yrityksistä. Tänä päivänä M Broman on neljännen polven perheyritys.

1905: M Broman aloittaa toimintansa Tammisaaressa

1.3.1905 avasi kultaseppä Martin Broman oman kultasepänliikkeen Tammisaaressa. Hän oli käynyt kultasepän opissa Hjalmar Weckströmin luona ja saanut näin itselleen ammatin. Liike sijaitsi siihen aikaan peltiseppä Lindbladin pihapiirissä Nikolainkadulla. Myöhemmin liike muutti Kuninkaankatu 8:aan, jossa Martin Bromanin vaimolla oli paperitavarain kauppa. Vuonna 1906 Martin alkoi myydä myös silmälaseja.
Valitettavasti kultasepän liike tuhoutui tulipalossa helmikuussa 1932, jonka jälkeen toiminta siirtyi kadun toiselle puolelle. Siellä liike toimi vuoteen 1939 asti, jolloin kiinteistö piti luovuttaa apteekin käyttöön. M Broman sulki ovensa, minkä jälkeen kesti aina vuoteen 1988 saakka ennen kuin M Broman avattiin uudelleen Tammisaaressa.

1924: M Broman avasi ovensa Karjaalla

Martin Broman laajensi yritystoimintaansa marraskuussa 1924 perustamalla kultasepänliikkeen Karjaalle, osoitteeseen Kauppakatu 4. Vaikka työpaikka oli Karjaalla, asui Martin edelleen Tammisaaressa. Karjaalle hän kulki bussilla. Martin Bromanin sanotaan olleen Tammisaaren ensimmäinen autonomistaja. Martinin poika Hans, joka oli ollut isänsä kultasepän oppipoikana 16-vuotiaasta alkaen, aloitti työnteon Karjaan liikkeessä.

1953: Martinin poika Hans otti ohjakset käsiinsä

Vuosien 1939 ja 1953 välillä Martin ja hänen poikansa Hans työskentelivät yhdessä Karjaan myymälässä. He keskittyivät Karjaan liikkeeseen, koska toiminta oli lopetettu Tammisaaressa.

Vuonna 1953 Martin jäi eläkkeelle ja yritys siirtyi Hansin johdettavaksi.

Henkilökuntaan kuului silloin kolme kultaseppää, yksi kelloseppä ja kaksi myymäläapulaista. Hans seurasi trendejä ja osti vuonna 1959 ensimmäisen kaiverruskoneen. Kaikki työt tehtiin käsin verstaan puolella, joka muodosti suurimman osan myymälän pinta-alasta. Kellosepäntyöt tehtiin erillisessä huoneessa, sillä oli tärkeää, että huone olisi mahdollisimman pölytön.

1962: M Bromanista tuli myös optiikkaliike

Vuonna 1960 Hans aloitti optikko-opintonsa kirjekurssina Ruotsissa, sillä Suomessa ei ollut silloin tarjolla alan koulutusta. Vuonna 1962 hän suoritti kirjallisen tentin ja antoi käytännön näyttökokeen Helsingissä. Sen myötä M Bromanista tuli kulta-, kello- ja optiikkaliike.

1977: Hansin tytär Inger siirtyi yrityksen johtoon

Kiinnostus ja yritykseen sitoutuminen säilyi vahvana perheen keskuudessa. Vuonna 1973 aloitti Hansin tytär Inger Lindberg, joka oli valmistunut optikoksi, työnsä myymälässä. Hän siirtyi yrityksen johtoon vuonna 1977, kun Hans jäi eläkkeelle. Silloin henkilökuntaan kuului yksi kultaseppä, yksi kelloseppä ja kolme liikeapulaista.

Vuonna 1979 Inger palkkasi Karjaalle ensimmäisen optikon, sillä hän oli itse jäämässä äitiyslomalle. Samana vuonna hän osti ensimmäisen hiontalaitteen, joka nopeutti huomattavasti työprosessin hiontavaiheita.

Inger oli aktiivinen yrittäjä ja äiti, ja niinpä työelämä ja arki olivat hektisiä ja työntäyteisiä. Aamut olivat aikaisia ja illat myöhäisiä. Usein hän tuli takaisin myymälään myöhään illalla sen jälkeen, kun oli laittanut lapset nukkumaan, ja jatkoi työntekoa myöhään yöhön. Ja muutaman tunnin yöunen jälkeen hän nousi taas ylös tarttuakseen seuraavan työpäivän tehtäviin. Yrittäjän elämään kuului paljon vastuuta ja velvollisuuksia, mutta sitoutuminen ja tunne perheyrittäjyydestä saivat hänet jaksamaan. Hän sai hyvistä asiakaskontakteista joka päivä uutta energiaa ja iloa.

1988: M Broman avasi Tammisaaren myymälän uudelleen

Vuonna 1988 Inger avasi Bromans Optik -nimisen sivuliikkeen Tammisaaressa, suurin piirtein samalla paikalla, missä yritys oli alun pitäen sijainnut. Sen oli ajateltu olevan pelkästään optikkomyymälä, mutta nimi Broman yhdistettiin kultasepän toimintaan ja asiakkaat kyselivät koruja, pöytähopeita ja kastelahjoja. Aluksi Inger toi näitä tuotteita Karjaan myymälästä, mutta myöhemmin kysynnän kasvaessa hän hankki varaston myös Tammisaaren liikkeeseen. Vähitellen siitä kehittyi kulta-, kello- ja optiikkaliike, aivan kuten Karjaallakin oli tapahtunut.

1989: M Broman teki viimeisen kultasepäntyönsä

M Bromanin viimeinen kultaseppä, Göran Jung, siirtyi eläkkeelle vuonna 1989. M Broman jatkoi kultasepäntöiden tarjoamista yhteistyöpartnereiden avulla. Sama tapahtui kellosepäntoiminnan ja kellonkorjausten kohdalla.

M Broman seurasi uteliaana trendejä ja alalla tapahtuvia muutoksia ja oli halukas kehittymään. Mutta yritys piti kiinni tärkeimmästä perustastaan, eli hyvästä asiakaspalvelusta. Todiste onnistumisesta toiminnan kehittämisessä saatiin, kun alan oma järjestö valitsi M Bromanin Vuoden 1995 kultasepänliikkeeksi.

Vuonna 2005 M Broman valittiin Tammisaaren seudun Vuoden yritykseksi. Vuonna 2007 Suomen Yrittäjät myönsi Ingerille kultaisen yrittäjäristin.

2003: M Broman neljännessä sukupolvessa

Vuonna 2003 Ingerin tytär, Lynn Björkqvist, sai valmiiksi optometristin tutkintonsa. Samana vuonna hän aloitti työt ja otti vastuun Karjaan myymälästä. Ja niin M Bromanista tuli neljännen polven perheyritys. Samana vuonna Karjaan myymälä remontoitiin ulkoasultaan nykyaikaiseksi.
Lynn työskenteli vuodesta 2003 vuoteen 2012 etupäässä Karjaan myymälässä. Vuonna 2012 Karjaalle palkattiin optikko Mats Karlsson ja siitä lähtien Lynn on toiminut pääsääntöisesti Tammisaaren liikkeessä. Inger viettää hutikuun 2015 lähtien leppoisia eläkepäiviä.
Vuonna 2006 M Bromanin yritysmuoto muuttui toiminimestä osakeyhtiöksi ja Lynnistä tuli osakas. Sen yhteydessä aloitettiin sukupolvenvaihdosprosessi, joka saatiin loppuun vuonna 2012.

M Bromanin historia jatkuu

M Broman on kehittynyt neljän sukupolven aikana vahvaksi ja seudulla hyvin tunnetuksi yritykseksi. Tästä on kiittäminen pitkää kokemusta, ammattitaitoa sekä vakaumusta siitä, että asiakkaan tulee aina saada ystävällistä ja hyvää palvelua. Jokaisen asiakkaan tulee olla tyytyväinen liikkeestä poistuessaan. M Bromanin liikeidea on tarjota laatutuotteita sekä henkilökohtaista ja ammattimaista palvelua. Aivan kuten 110 vuotta sitten, kun yrityksen historia sai alkunsa.

Martin Broman työpöydän ääressä
Kuninkaankatu Tammisaaressa 1930-luvun alussa
Lynn Björkqvist
Back To Top